A fanfictionírás előnyei és hátrányai

Mivel az elmúlt hónapokban kimaradt egy-két cikk, arra gondoltam, hozok rövid időm belül többet, hogy ezt az elmaradást pótolhassam. Mindenesetre maradhatunk a fanfiction témánál, hiszen érkezett rá igény, illetve két külön cikkre osztva jobban el tudunk mélyedni a témában.

Sokan kezdjük az írói pályafutásunkat fanfictionírással, sőt, több olyan sikeres könyv létezik, ami fanfictionként kezdte.

Cassandra Clare A végzet ereklyéi c. könyvsorozata Harry Potter fanfictionként kezdte. Lekerült a fanfiction.net-ről, és addig lett átírva, amíg önálló világként is megállta a helyét. A legtöbben tudjuk, hogy A szürke ötven árnyalata Twilight fanfictionnek indult (bár itt is az a jelenség kerül elő, hogy szinte nem is fanfiction, hiszen nincs hasonlóság a két történet között – hacsak az átírásnál nem történt zsánerváltás). Anna Todd Miután regénysorozatából szintén készült film, ami hasonlóan az előbb említetthez eredetileg is szinte csak a neveket kölcsönözte, az átíráskor azokat megváltoztatta.

Ezeken kívül biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan könyvet foghatunk a kezünkbe, ami eredetileg fanfictionként kezdte, de az átírások során eredeti történetté vált; még több olyat, aminek az írója írt valaha fanfictiont.

Az írás mindenképp egy hasznos hobbi, legyen szó fanfictionírásról vagy saját világok, karakterek megalkotásáról. Lehetne beszélni a szókincsfejlesztésről és egyéb, általánosságban íráshoz köthető előnyökről (és hátrányokról), de ebben a cikkben csak fanfiction-specifikus előnyöket és hátrányokat vesszük elő.

ELŐNYEI:

1. Gyakorlás

Mindig van olyan író, aki a frissen befejezett első regényét már kiadóhoz szeretné vinni. A legtöbb esetben ez a regény, abból adódóan, hogy az írónak még nincs tapasztalata, nem olyan minőségű, mintha már sok száz oldalnyi írás lenne mögötte. Ez nyomot hagyhat az író hírnevén, később magasabb minőségű írásnál az előítéletek miatt visszaesést jelenthet az eladásokban is.

Amennyiben fanfictionírással kezded, a szerzői jogok védelme miatt te is védve vagy attól, hogy ebbe a hibába ess, hiszen még ha akarnád, akkor se tudnád a regényed egykönnyen megjelentetni.

2. Kevesebb világalkotás.

Egy jól kidolgozott világ megalkotása az írás előtt hónapokig, évekig tarthat, nem is beszélve arról, hogy az írás közben is olyan világalkotási kérdésekkel futhatunk össze, amik megakaszthatnak, olyan logikai hibákat találhatunk a saját világunkban, hogy a javításuk akár az egész történetet befolyásolhatja.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy az eredeti világok tökéletesek. Ezekben is gyakran találhatóak hibák, azonban ezeket a rajongók már ismerik és elfogadták, nem a fanfictioníró feladata a világépítés foltozása.

3. Izgalmas lehetőségek, konfliktusok már kéznél

Ha jó fanfictiont szeretnél írni, akkor, ahogy az előző cikkben részletesebben kifejtettem, olyan konfliktust kell választanod, ami nem csak örömöt nyújt, de hozzátesz, továbbgondolja az eredeti történetet, új lehetőségeket tár fel benne. Így például egy karakter háttértörténete komplexebbé teheti az adott karaktert, a világ más részére vihet minket, ahol más konfliktusok és morális problémák jöhetnek elő. Ugyanúgy, a már felépített rendszerrel kapcsolatban lehetnek olyan izgalmas kérdéseid, amikre az író nem gondolt, amiből akár egy teljes regény konfliktusa is létrejöhet.

4. Könnyebb a célközönség elérése

Egy eredeti történet, hacsak nincsen már olyan online írói jelenléted, hogy maguktól jönnek az olvasók, nehezebben tesz szert ismeretségre. A reklámozás is kevésbé lehet hatásos, ugyanis míg a te történeted akkor fogja felkelteni valaki figyelmét, ha ő nyitott és el is olvassa a reklámszöveget, megnyitja a linket, addig egy fanfictionírónak már a fandom említése is olvasók tömegét vonzhatja be. Maga a böngészés alapján való keresés is sokszor a fanfictioníróknak kedvez, ugyanis sok olvasó az ismert világokban szeret mozogni, amikor rápörög valaki egy filmre, könyvre, sorozatra, akkor sok esetben annak megnézése után fanfictiont fog keresni róla.

HÁTRÁNYAI:

1. Nem kiadható

Az első és talán legnagyobb hátrány, hogy a regényt sosem adhatod ki abban a formában, ahogy megírtad. (Bár ahogy ezt az előbb írtam, ez eleinte inkább előny, mint hátrány.) Egy egyszerű névkölcsönző fanfictionnél elég lehet a neveket átírni, ellenben egy világra épülőnél az átírás legalább annyi időt igénybe fog venni, mint egy önálló világ felépítése, hiszen arra is kell figyelned, hogy a végén ne legyen olyan látványos a hasonlóság, hogy plágiummal tudjanak gyanúsítani.

2. Olvasóvesztés

Sok fanfictionírásból eredeti történetek írására áttérő írót üt szíven az, hogy az eredeti regényét nem olvassák annyian, mint a fanfictionjeit. Azonban ez a legtöbb fanfictionolvasóra jellemző. Általában nem szívesen lépnek ki az általuk megismert világból más irányokba, szeretnek a komfortzónájukban maradni, és mindig egy-két adott fandomon belül olvasnak, de azon belül sokat.

Ez szinte mindenkinél megjelenik, így ne aggódj, nem írsz kevésbé jól és nem is béna az új történeted. Mindössze ez a jelenlegi tendencia, amire ha kilépsz ebből a világból, számítani kell. A saját történeteid is meg fogják találni idővel az olvasóikat, megéri kitartani mellettük.

3. Morálisan szürke zóna

Sokan megkérdőjelezik a legitimitásukat, néha még sértőnek is találják. A gond általában azokkal a történetekkel szokott lenni, ahogy híres személynek olyan karaktert adunk, aki a viselkedése távol áll tőle, rossz alak, amiként ő lehet, hogy nem szeretne megjelenni, még akkor sem, ha tudja, hogy a történeted nem a valóságot reprezentálja.

4. Társadalmi hozzáállás

Ha nyíltan kezeled, hogy fanfictionöket írsz, biztos kaptál már olyan (lehet, hogy nem rosszindulatú) megjegyzéseket, amik lekicsinylőek a zsánerrel szemben. „És mikor írsz igazi regényt?”, „de aranyos, fanfictiont írsz, akkor biztos te vagy a főszereplő!”, és hasonló megjegyzések bántóak lehetnek, illetve sajnos benne van az is a pakliban, hogy – mivel a fanfictionírók nagyobb hányada kezdő író, illetve amatőr portálokon általában nagyobb mennyiségben van fent fanfiction, mint eredeti történet – kiadók nem fognak elég komolyan venni, ha fanfictionöket írsz. Így kiadóknál történő házaláskor valószínűleg jó pont, ha eredeti regények is vannak már a hátad mögött, így tudják, hogy az ehhez szükséges eszköztárral is jelentkezel.

Ti milyen megjegyzést kaptatok már az írásotokkal kapcsolatban a körülöttetek lévőtől? Szerintetek mennyire reális a társadalom hozzáállása a fanfictionökhöz?


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések