A fanfictionírás buktatói

A fanfictionök témakörét több kategóriába tudjuk besorolni, amiket írástechnikai szempontból külön
kell, hogy kezeljünk.

Az egy adott, híres személyre épülő fanfictionöket írástechnikailag kezelhetjük úgy, mint az eredeti történeteket. Itt a történet írását maga a fanfiction jelleg szinte egyáltalán nem befolyásolja, mindössze a rajongás miatt választja az író az adott karaktert.

Ezek a történetek gyakorlatilag eredeti történetek (bár az eredetiségük sokszor megkérdőjelezhető), amikben az adott karakter nevét és megjelenését a híresség nevére és megjelenésére cserélik. Mondhatjuk, hogy fele-fele arányban van jelen a személy valós reprezentálására való törekvés (azaz a színész a történetben is színész, a tulajdonságai ugyanazok) és a tőle teljesen elrugaszkodott karakterek (Harry Styles, mint szadista maffiavezér).

Az előbbi példánál a legnagyobb buktató a karakter tulajdonságainak felszínes, sztereotipikus ábrázolása, a kreatív karakteralkotás teljes figyelmen kívül hagyása. Azaz: mint Harry Styles rajongó, tudod róla (*Google, szólítalak*) hogy negyven tetoválása van, fél a kígyóktól, álmában beszél és még sorolhatnám, mi mindent említett meg a sok száz órányi interjúban, amit valószínűleg láttál róla. Mivel a rajongók imádják az ilyen fun fact-eket, gyakran elszalad velük a ló, hogy ezek közül minél többet bemutathassanak a történetükben, így gyakorlatilag egy epizodikus regénybe csomagolt Wikipédia oldalt kaphatunk egy-két extra szereplővel.

Ezeknél a történeteknél arra kell figyelnünk, hogy a rajongásunk ne vegye el a történet lényegéről a figyelmet, ugyanúgy szánjunk időt a konfliktus kidolgozására, a többi karakterre is. Hasonlóan működik a személytől elrugaszkodott fanfiction is, a rajongás könnyen elveheti a figyelmet a történet kidolgozásától.

A személytől elrugaszkodott fanfictionöknél nem hanyagolhatjuk el az etikai megközelítést sem. Mivel az egész celeb-kultúra a megjelenésre épül, érthető, hogy olyan karaktereket akarunk használni, akik nekünk tetszenek, ezért olyasvalakit választunk, akiért rajongunk, azonban azt figyelembe kell vegyük, hogy ő nem biztos, hogy szeretné, hogy bizonyos színben tűntessük fel. Míg egy egy-híres-énekes-meglátott-a-koncerten-majd-belém-szeretett történet ártatlan, valószínűleg nem is bántana meg senkit, hogy ilyet írnak róla, addig a kiskorúakat-rabolok-el-és-erőszakolok-meg-amíg-belém-nem-szeretnek történetek sérthetik azt, akit a szerepbe ültettünk.
Olyan esetről is tudhatunk, hogy Kínában két szinész között megtiltották a nyilvános interakciót, amiért olyan sok homoerotikus fanfiction került fel róluk az internetre. Két híresség barátsága akár tönkremehet attól, hogy tudják, szinte egymásra se nézhetnek anélkül, hogy abba többet lássanak és ezt felfokozzák írás formájában.

A világra épülő fanfictionök, bár ott is megtörténhet, hogy a #fangörcs elveszi a figyelmet a történet kidolgozásától, talán a jellegéből adódóan ez mégsem történik meg olyan gyakran, hiszen itt már egy teljes rendszer ki van alakítva, amit ha még nem is elég alaposan, de használunk, már valami történet-szerű mutatkozhat meg a regényünkben.

Egy jó fanfiction felfedezi azokat a lehetőségeket, amiket a világ és a történet nyújt, de az eredeti író nem tért ki rá. Továbbgondolja, bővíti, kicsavarja a történetet olyan módon, hogy az az adott fandomhoz hű marad, mégis többet ad hozzá. Jó esetben nem az eredeti történet sablonját használja, hanem a saját kreativitásával egy új réteget ad az adott világnak, történetnek.

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben jól ismeritek a Harry Potter világát. Annyi lehetőséget rejt, olyan sok ihletet adó eredettörténet, mellékszál van benne, hogy azok a fanfictioníróknak végtelen opciót adnak. Nem véletlenül talán ez a legtöbb fanfictionnel rendelkező (nem hírességekre épülő) fandom a Wattpadon.

Míg egy etikailag megkérdőjelezhető Harry x Dumbledore fanfiction nem tudom elképzelni, milyen mélyebb rétegeket tárhat fel az eredeti világból, mit adhat az eredeti történethez (itt persze nem a homoszexualitással, hanem a tanár-diák viszonnyal, korkülönbséggel van gond, ami etikailag elfogadhatatlan), addig példa gyanánt egy Draco x Hermione fanfiction jól kezelve érdekes lehet, extra tartalmat adhat az eredeti történethez – elmélyülhet a társadalom elvárásai és a szerelem szembenállásában, a saját előítéleteink megkérdőjelezésében, a fenntartásaink és gátjaink áttörésében, ugyanis Draco az eredeti történetben bántja Hermionét, amiért sárvérű – ezt tovább ha tovább bontjuk, elvisszük egy egészen más irányba, mint amire J.K.Rowling gondolt, egy izgalmas szerelmi szálat és belső konfliktust, karakterfejlődést lehet kidolgozni.

Egy saját karakteres fanfictionnél olyan érdekes részeit hozhatjuk elő a mágiarendszernek, olyan elemeket adhatunk hozzá, amik tovább színesítik az eredeti univerzumot.

Buktatót jelenthet az is, ha a fanfiction írója nem ismeri eléggé az adott rendszert. Egy kialakított mágikus-/társadalmi rendszernél (hogy ne csak a Harry Potternél maradjunk, hiszen Éhezők viadala, Beavatott fanfiction is létezik kellő mennyiségben az oldalon, ahogy más világokra épülő fanfictionök is), ha igazán alapos és igényes munkát szeretnénk végezni, ismernünk kell a regényben említett összes részletet, de akár még az író vagy kiadó által nyilvánosságra hozott információkat is. A rajongók erre gyakran érzékenyek tudnak lenni, a hitelességünket ronthatja, ha olyan eseményeket írunk le, amik nem történhetnének meg.

Egy ilyen fanfiction akkor lesz jó, ha az eredeti történethez tényleg hozzáad valamit, továbbgondolja, az író a sajátjává teszi a történetet – emiatt érdemes továbblépni annál, hogy az eredeti regény fontosabb jeleneteit lemásoljuk, csak egy más, példa gyanánt egy fiatal lány karakterével a főszerepben – ugyanis egy szimpla nemváltás ennél a történetnél változást nem érne el, nem adna többet hozzá.

Írtatok már valaha fanfictiont? Ha igen, milyet? Van kedvenc fandomotok fanfictionolvasás szempontjából? 

Ki az, aki észrevette a csatolt képbe rejtett gagyi szóviccet?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések