Milyen egy jó borító? 2. - Egy kis tipográfia

Belekóstoltunk már egy kicsit a borítókba. Beszéltünk a borítók színvilágáról, a cím és név feltűntetéséről, a borítón szereplő elemekről, illetve az alapvető igényességről a saját borítónk irányába. Röviden írtam a tipográfiáról is, azonban úgy gondolom, ebbe a témába sokkal jobban bele lehet merülni.

Űber-szuper-tutibiztos tipográfiai tanácsok: 


  1. Mindenképp ellenőrizd a betűkészletet (á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü, ű)!

Mivel a legtöbb betűtípust nem magyarok készítik, így előfordulhat, hogy nem tartalmaz ékezetes betűket. Mindenképp figyelj arra, hogy az ékezetes betűk is formázva legyenek (egy kézzel írott betűtípusú szövegnél ne legyen az ő nyomtatott, alap betűtípus)! Ha új betűtípusokat telepítesz, megnézheted a betűkészletet már a weboldalon, így biztos lehetsz benne, hogy nem csak úgy látod, mintha jó lenne.

2.            Az olvashatóság mindenek előtt! 

3.            Egy, két, nagyon-nagyon max. három betűtípus egyszerre!

 

Alap betűtípusfajták, kifejezések: 

Serif/talpas: kis lábacskákon állnak a betűk, pl. Times New Roman.

Sans serif/talpatlan: a betűknek nincsenek talpai, “lábacskái”, pl. Arial. 

Display: “extrább”, dekoratív, pl. kopott, lyukas, stencil, pixeles, neonlámpa-szerű, stb.

Handwriting/kézírásos (script, graffiti, brush, stb.): nevéből adódóan kézíráshoz hasonló, néha szebb, “csúnyább”, gyermekibb vagy felnőttes.

Monospace: Itt minden betű (betűközzel) egyforma szélességű helyet foglal el (nem úgy, mint más betűtípusnál (pl. nézd meg az i és az m betűt).


Vastagság (thickness): Sok betűtípusnak a normál és a félkövér vastagságon kívül is vannak egyéb vastagságai, így borítókon jobban variálhatók. Ezek főleg jobb képszerkesztőkben állíthatók be, pl. Illustrator, Photoshop, Wordben például nem használhatók.
Lehetnek: thin, light, regular, medium, semi-bold, bold, black, illetve ezeknek “extra” változatai.

Döntés (slant): Ez általában csak normál és dőlt között változtatható, azonban betűtípusok keresésekor rászűrhetsz alapból kicsit megdöntött betűtípusra.

Szélesség (width): Betűtípus kereséskor rászűrhetsz a betűszélességre is, így nagyon tömör (úgynevezett CONDENSED), illetve nagyon széthúzott betűtípusok között választhatsz. 


Új betűtípusok keresése és telepítése, weboldalak:

Ha számítógépeden lévő betűtípusok nem mindig nyerik el a tetszésed (ami nem baj), rengeteg új betűtípus között válogathatsz az interneten. Az alap betűtípusok általában agyonhasználtak, grafikai szempontból “uncsik”, így bátran merülj el a betűtípusok világában és telepíts a gépedre újakat!

Ezt a következőképpen tudod megtenni (Windows gépen): 

  1. Nézz szét ingyenes betűtípus-oldalakon, és válaszd ki, ami tetszik. 

Szerintem a legjobb oldal, főleg a kezdőknek, a GOOGLE FONTS. Nagyon triviálisnak tűnhet, de bőven van rajta választék, mégis korlátolt (nem veszel el túlságosan), illetve más oldalakkal ellentétben ez egy szűrt tartalom, azaz csak szakértő grafikusok által tervezett betűtípusok kerülhetnek fel rá, így egy bizonyos mértékig garantált a minőség. Itt vannak betűtípusok, amik csak személyes használatra ingyenesek, kereskedelmire nem (azaz ha ki szeretnéd adni a könyved, ki kell fizetni - erre érdemes figyelni). 

Hasonló oldal a FONTSQUIRREL, ahol szintén előszűrt betűtípusokat találhatsz. Ezek mint ingyenesek, még kereskedelmi használatra is, így biztos nem támadhatnak meg a használatáért.

A dafonton és az 1001fonts oldalon is rengeteg betűtípust találhatsz, azonban ezek nem előszűrtek, így ebből adódóan van köztük olyan, ami nem olyan szép (nem jól kapcsolódnak a betűk, rosszul vannak egalizálva (“eligazgatva”), átestek velük a ló túloldalára, giccsesek, néha meg simán nem szépek). Természetesen bárki nyugodtan használja, de ennél könnyen bele lehet esni csúnyább betűtípusba, a többszáz betűtípus közül nehéz választani, és jóval kevesebb az ékezetes betű, mint például a Google fonts-on. 


2.            Ellenőrizd a betűkészletet! 

Időt spórolsz magadnak, ha már alapból olyan betűtípusokat töltesz csak le, amik formázzák a magyar betűket. Megnézheted ezt a tulajdonságoknál, de akár beírhatsz egy sablonszöveget minden betűtípusra, ami használ magyar betűket (pl. az árvíztűrő tükörfúrógép pont erre lett kitalálva). 



3.            Töltsd le! 

Az adott oldalon múlik, ezt hogyan tudod megtenni. 



4.            Telepítsd! 

Ha tömörítve van, csomagold ki egy betűtípusoknak szánt mappába, főleg, ha több betűtípust is letöltöttél. Ezután jelöld ki az összes betűtípust (ha több variáció van, akkor mindet - ezt ctrl-t vagy shiftet nyomva tartva teheted meg), és jobb egérgombbal kattints. Megjelenik egy kis ablak, itt keresd meg a telepítést, és már telepítheted is.

Trükk: ha több betűtípust több variációját telepítenéd, de külön mappákban vannak/más fájltípus is van közöttük, nem kell egyesével telepítened őket. A nagy befoglaló mappában keress rá arra, hogy ttf (ez a fájltípus neve), és ez kigyűjti neked az összes betűtípust. Ha komolyabban foglalkoznál vele, a telepített betűtípusokat tedd külön mappába, hogy ne keverd őket.  



5.            Használd!

Hajrá! Ha sikerült, már elérhető az összes képszerkesztődben!

 

Pár fontos tanács: 

  1. A szöveget helyezd el a borítón megfelelően.

Legyen olvasható (fekete-fehér háttéren a sima fekete/fehér betű eltűnik), legyen tudatosan elhelyezve (ha középre akarod tenni, pontosan középen legyen), ne a képen látható “vonalakra” helyezd (pl. vonatsínek mentén). Bátran nézz szét a mostani kiadott borítók között. 

A címet és a nevet helyezheted egy helyre, de kerülhet két külön részre is a borítón. Ha több információt szeretnél szerepeltetni, azokat érdemes viszonylag egy helyre helyezni, nem három-négy különböző pontra a borítón belül.

A tipográfia és a kép együtt működjön, érdemes ezt is megfigyelni (pl. részek áttetszővé tevésével).

2.            Hagyj negatív teret! 

Ez vonatkozik mind a sorok között, mint a borító széléhez és a rajta lévő elemekhez viszonyítva. Hagyd “lélegezni” a borítót, ne tedd a szöveget a legeslegszélére vagy egymás nyakára. 

3.            Párosítsd jól a betűtípusokat, vagy használd egy betűtípus variációit! 

Ha nem tudod, mivel párosíthatod az adott betűtípust, keress rá a nevére+pairing szóra Google-ön, igy találhatsz ajánlásokat. A kevesebb általában több, akár egy fajta betűtípus is jól működhet (pl. Roboto vagy Montserrat betűtípusnak van rengeteg variációja, a medium vastagságot párosíthatod a blackkel, kicsit variálhatsz a betűk közötti távolságon is), viszont kézírásos, kalligrafikus betűtípust ne használj egynél több elemen (fárasztja a szemet). 

4.            Hierarchia. 

Általában a címet szerepeltetjük legnagyobb betűvel (hiszen ez a legfontosabb), aztán az író nevét és egyéb szövegeket. Hacsak nem érzed magad Stephen King-nek (aki híres arról, hogy nagyobb betűkkel szerepel a neve a könyvön, mint a cím, azonban ennek a marketinghez van köze), akkor legnagyobb méretben mindig a cím szerepeljen.

 

Még több szép borító (a borítók mind megjelent könyvek borítói, a kiadó tulajdona):

Itt érdemes megnézni a betűtípusok méretét, elhelyezését, a tipográfia és az illusztráció egyensúlyát (valahol a tipográfia hangsúlyosabb, valahol a kép, valahol egyenlő a hangsúly), illetve azt, hogyan épülnek a betűk a képbe (fekete alma formáját veszi fel, ágak, virágszirmok előtte és mögötte (körbefonják), kitakarások, stb.).






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések