Irodalmi kifejezések

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash
 Mivel néha előfordul, hogy egy író nem tudja megfelelően bekategorizálni a történetét, így egy rövid kisokossal készültem nektek most. A kifejezések ismeretével és megfelelő használatával könnyebben olvasókra találhattok.

Alapok:

Műnem

Három féle műnembe osztjuk az irodalmi műveket, ez az epika, a líra és a dráma. Ezek a legtágabb irodalmi kategóriák.

Epika: Történetet mesél el verses vagy (általában) prózai formában.

Dráma: Történetet mesél el párbeszédes formában, színpadra szánt alkotás.

Líra: Érzelmi, belső világra épülő műnem, általában verses formában.

Non-fiction

Non-fictionnek nevezzük a nem kitalált történeteket, azaz például az ismeretterjesztő könyveket, életrajzi regényeket. NEM A FANFICTION „ELLENTÉTE"!

Fiction

Fiction bármilyen kitalált történet.

Fanfiction

Fanfiction minden olyan történet, ami egy már létező történeten alapul (például egy regény folytatása, másik végkimenetele, egy mellékszereplő története, világának felhasználása), illetve egy létező ember személye köré épül (például egy romantikus történet, ahol a főszereplő egy híres énekes).

Műfaj

Műfaj az epikán, lírán, drámán belül további felosztás forma, tartalom alapján. Műfaj például a regény, novella, életrajz, mese, episztola, óda vagy tragédia. Nem műfaj a fantasy, sci-fi, romantikus vagy a vers, próza.

Novella: Kisepikai műfaj, általában egyetlen szálon futó rövidebb történet. Kevés szereplővel dolgozik, a vége általában csattanós.

Regény: Hosszabb, több száz, akár ezer oldalas prózai mű, amely cselekménye több szálon fut, több szereplővel is dolgozik, mint a novella.

Zsáner

Zsáner az irodalmi műfajokon belüli felosztás. Nem zsáner a regény, LGBTQ+, sem az ifjúsági, YA, NA.

Romantikus: Központjában egy szerelmi szál áll.

Krimi: A bűnözéssel, annak világával, lélektanával, bűntények felderítésével foglalkozik.

Horror: Célja a félelemkeltés, elborzasztás, általában „erőszakosabb", konkrétabb, mint egy thriller. Gyakran természetfeletti témák is megjelennek benne.

Thriller: Célja a szorongás, borzongás (thrilling – megborzongató) keltése. Hasonló a horrorhoz, azonban ritkán alkalmaz természetfeletti elemeket, közelebb áll a realitáshoz.

horror és a thriller megnevezést gyakran egymás mellett használják.

Science fiction (sci-fi): Kitalált, jövőbeli koncepciókra épül, megközelítése tudományos, társadalmi vagy technológiai.

Fantasy: Olyan kitalált elemekkel dolgozik, amik a sci-fivel ellentétben általában a mágikusra, varázslatosra, sokszor teljesen új világra épülnek. A fantasy elemei tudományosan nem megmagyarázhatóak.

Mágikus realizmus: Fantasztikus elemeket alkalmazó, de nem arra épülő történet. Néha a fantasy alzsánereként is emlegetik.

Történelmi fikció: Történelmi alapokra épülő történetek, például háborús regények.

Akció/kaland: Izgalomra, kalandokra épülő történetek, mint például a kémtörténetek vagy a kincskereső kalandregények.

Realisztikus fikció: A realisztikus fikció a mindennapi életre épül, nem tartalmaz fantasy, sci-fi, horror elemeket, és ha van bennük románc, az nem hangsúlyos. Ilyen például a coming of age (felnőtté válás) történetek vagy a lélektani regények.

Alzsáner

Alzsáner a nevéből adódóan az adott zsáneren belül való további felosztás, például fantasy esetében a dark fantasy, heroikus fantasy, stb. (Alzsánerek külön lesznek feltöltve.)

Téma

Téma lehet például az LGBTQ+, családon belüli erőszak, karácsony, feminizmus, maffia, stb. Ezek a gyakori előfordulásuk ellenére nem zsánerek.

Forma

Forma lehet vers vagy próza.

Korosztály

Korosztály az, amilyen korú közösségnek szánod az adott írást. Korosztály lehet például gyermek, ifjúsági, YA vagy NA.

Könyv

Könyvnek nevezzük a kiadott, kézzel fogható olvasmányt. Létezik puha- és keménykötésű. Általában nem „könyvet" írunk, hanem regényt, novellákat, vagy kéziraton dolgozunk, amit aztán könyvként megjelentethetünk.

Kézirat

Kiadásra szánt szöveg (és ábrák), ami lehet kézzel írott vagy gépelt. Ez az, amit a kiadónak vagy a nyomdának elküldesz.

Novelláskötet: Egy olyan kiadott kötet, amely általában egy író novelláit gyűjti össze.

Antológia: Több írótól egy vagy több novellát tartalmazó novelláskötet, ami általában egy meghatározott témára vagy zsánerre épül.

Könyvsorozat: Egy olyan történet, ami több kötetből áll. Ezek a kötetek külön szerkezeti egységek (azaz egy hosszabb történetet nem lehet bárhol kötetekre osztani), de önállóan általában nem működnek.

Univerzum: Több könyv, könyvsorozat alapjául szolgáló világ. Ilyen például az Árnyvadász univerzum vagy a Széthullott birodalom univerzum.

Duológia: Két kötetből álló sorozat.

Trilógia: Három kötetből álló sorozat.

Tetralógia: Négy kötetből álló sorozat.

Kötet: Egy könyvsorozat része.

Rész: Amennyiben egy regényt szeretnél pár nagyobb szakaszra bontani, ezeket nevezzük résznek. Egy rész több fejezetet foglal magába.

Fejezet: Egy regény szerkezeti egysége. A fejezeteket csak nagyon nyomós indokkal nevezzük résznek/epizódnak!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések