Novella kihívás a Wattpad Mentorprogram csoportban


Aki követi az oldalt, talán emlékszik még, hogy 2 éve ősszel elindítottam a Wattpad Mentorprogram nevű csoportot, aminek a célja egy olyan írói közösség létrehozása, ahol aktívan fejlődünk és segítjük egymást a fejlődésben.

(Innentől a csoportban megjelent poszt egy részét illesztem be.)

Kétféle novellát várunk a kihívás alatt. Természetesen lehet csak az egyikhez vagy akár mindkettőhöz írni, véleményezni.Mivel mindjárt itt a karácsony, ezért a hónap hátralévő részében KARÁCSONYI NOVELLÁKAT, részleteket várunk. Itt lehet kicsivel régebbit is hozni.Január hónapban a téma a "MI LENNE, HA...". Ez a téma legkönnyebben sci-fi novellákra alkalmazható, de bármelyik zsánerben lehet vele alkotni. Itt érdekes koncepciókat várunk, például: mi lenne, ha el lehetne adni a tudásunkat; mi lenne, ha mindenki örökké élne; mi lenne, ha hirtelen mindenki egy emberbe lenne szerelmes.Ezeket a koncepciókat lehetőleg 1, vagy pár fő karakteren keresztül, életutakba, érthetően történetbe ültetve várjuk, nem pedig csak világleírásként. Pl. egy olyan világban, ahol a nyelvtudásod el lehet adni, de azt törlik a te fejedből, mit tesz egy amerikában élő kínai anyuka, aki megpróbálja eladni az angoltudását, de az akcentusa miatt csak kevés pénzt kapna, ellenben a mandarinja egy vagyont ér? (S Qiouyi Lu Anyanyelv című novellája Az év legjobb science fiction és fantasy novellái 2019-ből)Lehet vegyíteni a zsánereket (pl. látszólag sci-fi koncepció hatása egy friss házaspárra).

Mindkét esetben a felső karakterhatár 25.000 karakter, szóközökkel. Lehet egyperceseket is hozni, és több novellát is be lehet küldeni.

FONTOS!
A novellát/részletet elsősorban fájlként feltöltve kérnénk a csoportban. A fájlcímben legyen benne a neved és a novella címe, feltöltéskor pedig a posztba írd bele, milyen zsáner, esetleg milyen kényes/nehéz téma van benne, illetve hány karakter. Ha a Mi lenne, ha... témára küldöd, az elején jelöld meg a témát.

FONTOS2!

Ez a kihívás akkor lesz igazán hasznos, ha minden feltöltő olvas is, ezért szeretnénk megkérni mindenkit, aki jelezte, hogy véleményezne is, hogy lehetőség szerint legalább annyi novellát olvasson el és írjon hozzá véleményt, építő jellegű kritikát, amennyit ő is feltöltött. Ugyanúgy kérjük, hogy ha látsz egy véleményezés nélküli novellát, akkor ne hagyd szomorúan tengődni, olvasd el  Ez természetesen nem kötelező, de mindenképp jó lenne, ha segítenénk egymásnak.A megfogalmazott kritikát kérjük tapintatosan tálalni, aki bántó, személyeskedő kritikát írt, vagy aki a helyesen tálalt építő jellegű kritikára személyeskedve válaszol, egy figyelmeztetés után tiltjuk a csoportból.Ha bármilyen kérdésetek van, azt kommentben igyekszem minél előbb megválaszolni Jó írást!

A csoportot Facebookon találjátok meg Wattpad Mentorprogram néven, ide várjuk a novellákat.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések