A helyes szövegszerkesztésről

 Sziasztok!

Ebben a cikkben arról szeretnék írni, hogy lehet helyesen és igényesen szerkeszteni egy irodalmi szöveget. Ez itt főleg a prózai szövegekre vonatkozik, és a Microsoft Word programot veszi alapul, de a legtöbb tanács más területen is alkalmazható.


Andrew Neel fotója a Pexels oldaláról
Fontos, hogy a megírt szöveged ne csak Wattpadon vagy más weboldalon legyen fent, ugyanis ezek a weboldalak sokszor nem elég megbízhatóak, illetve akár egyik pillanatról a másikra eltűnhetnek (volt már sajnos ilyenre példa), vele együtt pedig az írásodba fektetett rengeteg munka is. A biztonságosabb mentésre ad lehetőséget például a Microsoft Word, de emellett tudom ajánlani a Google Docs oldalt, mint másodlagos lehetőség, ami bár online van, sokkal megbízhatóbb, mint például a Wattpad szövegszerkesztője, és egyben előnye is, hogy így könnyen elérheted az írásod bárhonnan. Azt utóbbi még dizájnban és funkcióiban is nagyon hasonlít a Wordre, így ha az egyiket ismered, akkor a másikat is könnyen használhatod.

A biztonsági mentésekről, szövegszerkesztőkről bővebben lesz szó az oldalon hamarosan.

A helyes szövegszerkesztésnek megvannak a maga nehézségei, azonban ezeket mindössze egyszer kell megtanulni, ha nem szeretnél fejfájást okozni a kiadónak. A legtöbb kiadói pályázatra alapból is vannak formázási megkötések, de ha mégse lennének, ebben az esetben is megnehezítheti az olvasást egy rosszul formázott szöveg.

1. Sose használj egynél több szóközt!

Nagyon csúnya, ha valaki bárhol egy szövegben egynél több szóközt használ. A behúzást nem szóközzel, hanem a behúzás menüben kell megoldani (Kezdőlap – bekezdés – behúzás –behúzás 0, első soros típusú 1 cm körüli érték). Ez tökéletesen érthető. Ha később te vagy a kiadó szeretné megváltoztatni a behúzás mértékét, így nem kell a túlzásba vitt szóközökkel foglalkozni, illetve könnyen el is ronthatod a mennyiséget, egyenetlen lehet a behúzás, ami a másik esetben nem jelenik meg.

Nemcsak a behúzásoknál, de a középre illesztésnél is bűnös lehetsz a túlzott szóközhasználatban. A középre igazítást Wordben a kezdőlap menü bekezdés füle alatt találod.

2. Ne enterekkel lépj új oldalra!

Ezzel később magadat (és természetesen akár a kiadót) szívathatod meg, ha szeretnél utólag szerkeszteni a szövegen. Erre tökéletes lehetőség a ctrl+enter billentyűkombináció, ami egyből a következő oldalra visz.

3. Ne illesz be kézzel szóelválasztást!

Később újraírásnál is felborulhat a rend, illetve más weboldalra bemásolva más lehet a sorok hosszúsága, ami felboríthatja az egész szisztémát. A kiadott regényekben találkozhatsz elválasztással, de azt sosem az író helyezi a szövegbe. Egy regény tördelését általában erre tervezett programokkal, például Adobe Indesignnal végzik, amiben automatikus elválasztást alkalmaznak.

4. Kapcsold ki a párbeszédeknél az automatikus felsorolást!

Amikor gondolatjelet használsz, a szövegszerkesztőd bekapcsolhatja az automatikus felsorolást, ezzel jobban behúzva a szöveget és több helyet hagyva a gondolatjel és a szöveg között. Ezt a megjelenő kis ikonra kattintva tudod kikapcsolni.

5. Kerüld a díszes betűtípusokat!

Ezek nehezen olvashatóak. Jó döntés egy egyszerű, talpas betűtípus (aminek kicsi talpacskái vannak – ezek a talpacskák vezetik a tekintetet, megkönnyítik az olvasást, ellenben a talpatlan betűtípussal), például a Times New Roman, amit gyakran tesznek megkötésnek a kiadók. Emellett más, úgynevezett „kenyérszöveg” betűtípust (nagyobb terjedelmű szövegekhez használt betűtípusok) is alkalmazhatsz, mint például a Calibri, ezek jellemzően a könnyű olvashatóság érdekében egyszerűek.

6. Ne színezd a betűket!

A színezett betűk zavarók, nem professzionálisak, gyermekded hatást keltenek. Maradj a feketénél, fehér háttéren.

7. Legfeljebb dőlt betűtípussal emelj ki!

Egy regényben, novellában kiemelésre nem használatos az aláhúzás, félkövér funkció, ezek túlságosan is kitűnnek a szövegből, csúnyán mutatnak. Ha szeretnél kiemelni egy szót, egy mondatot (például a főszereplő gondolatait), alkalmazd a dőlt betűtípust. Ha a kiemelt részen belül más van kiemelve (néha ilyen is előfordul), azt az egy szót állítsd vissza normálra.

8. Sorkizárt, középre zárt, jobbra zárt!

A kenyérszöveget állítsd sorkizártra, a fejezetcím mehet középre. Jobbra zártra állíthatod a fejezet elejére beillesztett idézetet, amennyiben használsz ilyet.

+1. Ha beküldöd valahova, szerepeljen benne a neved.

Legfőképpen a fájl nevében, de akár a fejlécben is – ha kiadónak küldöd, a dokumentumban szerepeljen a cím, a neved és az email-címed is. Egy kiadónak, főleg, ha több 10, 100 kéziratot kell feldolgoznia rövid időn belül, komoly problémákat okozhat, ha nem szerepel a neved a fájl nevében. Már én, kicsiben is megtapasztalom, ugyanis több 10 írótól vannak olyan fájlok a gépemen, amit bétáztam, ott vannak mellette a megjegyzéseim, de már elfelejtettem, hogy kié, mert annyi a címe, hogy 1. fejezet, regényem, vagy csak a cím.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések