Miért NE olvass PDF könyveket?

Az egyik wattpados csoportban megint feljött a PDF könyvek témája, ezért gondoltam, megírom a véleményem erről a dologról.


Elkeserítően sokan olvasnak ma már PDF könyveket, szinte mindent meg lehet találni a neten ebben a formában. Sok éve én is olvastam, de egy-két könyv elolvasása után rájöttem, hogy ezt így nem lehet. Hogy miért?

1. Illegális. Pont. Erről nem nyitok vitát.

2. Rengeteg ember dolgozott rajta, akiknek a bele fektetett munkáját ezzel semmibe veszem. Ha magyarul íródott a könyv, ott van az írója, a szerkesztő, korrektor, tördelő (bár ez lehet egy személyben), illetve a nyomdász, csak hogy azokat mondjam, amik maguktól értetődnek. Külföldi könyvnél szintúgy, ebben az esetben ráadásul a fordító is dolgozott rajta. De dolgozni kellett pl. a borítón is, illetve olyan emberek munkája is benne van, akik nem közvetlen ezzel a könyvvel foglalkoznak (pl. akik a szerzői jogokat intézik egy kiadónál). 

3. Író szeretnék lenni. Nekem (és neked se) esne jól, ha mások illegálisan olvasnák azt a könyvet, amiért sok órán át vért izzadtál, illetve előtte még annál is többet, hogy a kezdeti próbálkozásoktól egy kiadható szintre érj.

4. Így is nehezen élnek meg az írók. Magyarországon szerintem alig van olyan író, aki főállásban tud írni, mert egyszerűen nem hoznak annyi jövedelmet a kiadott könyvei. Nekik is el kell tartaniuk a családjukat, fizetik a rezsit, enni is kell valamit, stb.

5. Félbehagyják a sorozatokat. A legtöbb sorozatot nem azért hagyják félbe, mert az írónak nincs kedve megírni, vagy nincs ötlete, hanem azért, mert az előző kötetek nem hoztak elég hasznot. És általában miért van ez? Mert sokan olvassák pdf-ben, és az egy fillért nem hoz. A kiadókat nem érdekli, hogy amúgy hatalmas rajongótábora van a könyvnek, ha a 70%-uk illegálisan olvassa. Ha nem hozza vissza az árát, akkor nincs folytatás. 

Itt elolvashatod Maggie Stiefvater, a Hollófiúk és a Shiver sorozat bestseller írójának történetét, ami pont ebbe a témába esik: http://www.deszy-konyv.hu/2017/11/maggie-stiefvater-tanulsagos-tortenete.html 
(Röviden: a sorozat negyedik kötetét fele annyi példányban akarta kiadni a kiadó, mint az előzőt, mert nem fogyott eléggé a harmadik (főleg az e-book példányok nem fogytak), pedig a rajongótábor nem csökkent, hanem inkább nőtt. Ezért Maggie a testvérével létrehozott egy PDF fájlt, amiben az első négy fejezet ismétlődik, és a végén egy rövid írás arról, hogy mennyi gondot okoznak az illegális letöltések, és az összes kalóz oldalra feltöltötték. A portálokon mindenki az "igazi" pdf-et kereste, és azt írták, hogyha nem találnak ilyet, "kénytelenek lesznek" megrendelni Amazonon. Az összes kiadott példány KETTŐ nap alatt elfogyott. Kettő. A cikk nem beszélt arról, hogy mennyit kellett utána nyomni, de gondolom sokszorosa lett az eredetileg tervezett példányszámnak.)

6. Te is panaszkodsz, ha valaki feltölti a történeted máshova. Pedig még csak nem is ebből élsz, nem dolgozott rajta annyi ember, max te meg a bétád.

7. Egyszer bezárnak a könyvtárak és a kiadók. Rengeteg kiadó ment már tönkre emiatt (persze lehet volt más is a dologban, de ez is nagy részét képezi). Nem hiszed el? Régen minden városnak volt videótékája is, és azok is szép lassan tönkrementek, bezártak, mert mindenki illegálisan kezdett el filmeket letölteni. Mostanra összesen négy videotéka van az országban, az is Budapesten. A könyvekkel ugyanez a helyzet.

Na és milyen kifogásokkal szoktam találkoznia, amikor kialakul egy vita ebben a témában?

1. Nincs rá pénzem. Ha nincs rá pénzed, menj el egy könyvtárba, és kölcsönözd ki onnan. Rengeteg nagyon jó könyvtár van az országban, lehet, hogy a te településeden éppen nem olyan jó, de kettővel arrébb már igen. Azért az férjen már bele, hogy veszel havonta két buszjegyet, és elhozol 6 könyvet a könyvtárból. (Példa gyanánt, nekem régen összesen 250 forintba került egy út a szomszéd város könyvtárába oda-vissza (a mi községünknek nem volt olyan jó könyvtára), miután kicsit távolabb költöztünk, 390 forintba.) De mehetsz akár biciklivel is, akkor semmibe se kerül. Sok könyvtár még csak nem is kér tagsági díjat, hanem támogatói alapon működik, esetleg nagyon jelképes összegért. Vagy kérdezd meg az olvasni szerető barátaidat, hogy nekik megvan-e, ha nincsenek ilyen barátaid, csatlakozz más olvasó közösségekbe is. Vagy kérj mindenkitől könyvet karácsonyra, szülinapra, névnapra. Ha tudsz, menj el diákmunkára, 16 éves kortól már nagyon könnyen találsz, de én annó 16 éves korom előtt a szüleim barátainak a kocsiját mostam hétvégente. Rendes diákmunkával egy nap minimum kettő, de akár 3-4 könyv árát is megkeresheted.
Ha éppen nincs pénzem könyvre, én sem kezdek el letölteni, hanem elkezdek keresgélni wattpadon (nem, nem igaz, hogy egyáltalán nincs semmi jó, csak keresni kell), kölcsönkérek a barátaimtól, elmegyek könyvtárba vagy újraolvasok valamit, ami már megvan.

Vannak olyan barátaim, akiknek elég nehéz az anyagi helyzetük, egy sima osztálykirándulásra hónapokkal előre kellett készülniük, és sokszor az extra programokra el se tudtak jönni, nem voltak új ruháik, nem vettek kaját a büfében, a legolcsóbb cuccokat vették, de szerettek olvasni, és mindig belefért egy-egy könyv ajándékba, azokat olvasták, vagy könyvtárba jártak, sosem töltöttek le.

2. Szar a közeli könyvtár, alig van valami, ami érdekel. Akkor menj el egy másik könyvtárba, kb. minden községnek van sajátja. Biztos lesz a közeledben elég nagy, ahol találsz neked tetszőt. Sok könyvtárban egyébként lehet kérvényezni könyveket, és rövid időn belül beszerzik. 

3. Úgyse okoz kárt. Amúgy is fent van a neten, akkor már minek vegyem meg. Ez nem így működik. Minden egyes letöltött példánnyal visszább esik a haszon, és a kiadók ebből működnek. Ha nincs elég haszon, nem folytatják a sorozatot, ha hosszabb távon nincs haszon, bezárnak.

4. Akik PDF-ben olvassák, úgyse vennék meg. Ez hülyeség. Tehát azok, akik kb. csak ilyet olvasnak, nem olvasnának semmit? Igenis megvennék a legtöbben, mert amit elolvasol, az valószínűleg érdekel, és csak azért olvassák PDF-ben, mert "ha má' van így is, minek fizessek érte", mert nem gondolnak bele, hány ember munkája van ebben.

5. Majd ha tetszett, megveszem. Már nem azért, de moziba is úgy jársz, hogy előtte megnézed a kalóz verziót, vagy szerinted egy színházelőadásért is utólag döntse el az ember, hogy fizet-e érte?

6. Lehet, hogy nem fog tetszeni, akkor minek dobjam ki rá a pénzt? Ma már sok kiadónak van "beleolvasója", így el tudod olvasni az első pár fejezetet, és eldöntheted, hogy bejön-e a stílus. Persze a cselekményt nem ismered, de ez mindig benne van a pakliban. Ha kételkedsz, vedd meg molyon valakitől (simán lehet 3000-4000 forintos könyveket feleannyiért találni tökéletes állapotban, akár olvasatlanul, és ha vigyázol rá, UGYANANNYIÉRT tudod elpasszolni, ha mégsem tetszett, így nincs benne veszteség), persze ez nem hoz közvetlen hasznot a kiadónak, de legalább tiszteletben tartod a munkájukat és nem követsz el szabálysértést. Ja, meg amúgy létezik könyvtár is.

Remélem, legalább néhány embert sikerült meggyőznöm arról, hogy máshogy álljon ehhez a témához. Kérlek titeket, ne olvassatok illegális könyveket, mert majd szép lassan éhenhalnak az írók. Próbáljátok minél inkább ezt a hozzáállást követni más dolgok, pl. filmek vagy játékok esetében is :) Adjuk meg a tiszteletet más munkájának.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések