Hogyan tudd biztonságban az írásod?

(Photo by Christian Wiediger on Unsplash)
Véletlenül törölt írások, elfelejtett fiók jelszók, törölt e-mail címek. Szinte minden hónapban szembekerülhetünk legalább egy ilyen esettel. Talán úgy gondolod, veled ez nem történhet meg, de hidd el, akikkel megtörtént, ők is így gondolták.

Az írásodban sok belefektetett munkaóra van, és valószínűleg erősen kötődsz hozzá érzelmileg. Ha nem szeretnéd, hogy egyszer csak törlődjön vagy már ne férj hozzá, ne tudd folytatni, íme néhány tipp arra, hogyan tudhatod biztonságban a munkád.


BIZTONSÁGI MENTÉSEK:

Az első és legfontosabb dolog, hogy az írásodról mindig legyen biztonsági mentés. Már egy biztonsági mentés is sokat számít, de ha van belőle kettő-három, szinte száz százalék, hogy nem fogod az egészet elveszíteni.

Pár megoldás a biztonsági mentésre:

·        PENDRIVE: Ma már kevesebbet használjuk, mint régen, de még mindig megállja a helyét. Egy pendrive-ot kettő-háromezer forintért be tudsz szerezni, és rengeteg írásod elfér rajta, ugyanis egy írásos dokumentum nem szokott túl nagy helyet foglalni. Később jól jöhet egyetemen, kiselőadásokhoz, munkába is. Vigyázz rá, ne dobáld, biztos helyen tartsd, ne tedd mágnes közelébe, hogy ne sérüljön!

·        Ugyanebbe a kategóriába tartozik a KÜLSŐ MEREVLEMEZ is. Ez már nagyobb tárhelyet biztosít, az ára magasabb, nagyobb is az eszköz, és általában a gép közelében szeretnéd majd tartani, mert sérülékeny (tapasztalat), de aki sok mindenről szeretne biztonsági mentést készíteni, annak ez is egy megfontolandó opció lehet.

·        GOOGLE DRIVE: A Google 15 GB tárhelyet biztosít ingyenesen (efelett 100, 200 GB vagy 2 TB tárhelyet vásárolhatsz havonta kisebb-nagyobb összegért). Ide fel tudod tölteni a szöveges dokumentumot, és bármikor, bárhonnan letöltheted. Alapból csak neked hozzáférhető, de akár meg is tudod osztani.

·        GOOGLE DOCS: A Google Drive-hoz szorosan kapcsolódik, de mégis egy másik felület. Erre a felületre akár közvetlenül is írhatsz, internethozzáféréssel bárhonnan elérhető lesz számodra, így akár több gépről is folytathatod a félbehagyott munkát. Előnye még, hogy gyakorlatilag a Word minden funkcióját ismeri (valamivel kisebb szótárral, ami több piros aláhúzást jelent) és gyakran ment automatikusan, és nem hagy nyomot a gépen, ha titokban szeretnél írni.

·        Magadnak elküldeni emailben. Ez nem annyira jó megoldás, mint az előző opciók, de ez is egy lehetőség. Ilyenkor mindig érthetően adj tárgyat az emailnek és a fájlnak, amit csatolsz.

·        Privát blog. Szintén egy lehetőség az, hogy létrehozol magadnak Bloggeren (vagy más felületen) egy oldalt, ahova feltöltöd a fejezeteket, a blogot pedig beállítod privátnak (vagy nem, ha a publikálás a cél).

·        Wattpad. Nagyon nem megbízható, gyakran vesznek el rajta írások, sokszor elfelejt beilleszteni másoláskor több bekezdést is, így nem túl biztonságos opció, de ez is egy lehetőség.

·        OneDrive. Ezt azért hagyom a végére, mert nem igazán ismerem, de a Microsoft Word ezt ajánlja biztonsági mentésekhez.

Ezek közül válassz legalább kettőt, vagy inkább többet, és tuti biztonságban lesz az írásod!
Ismertek még más mentési lehetőségeket?

Hogyan írhatsz biztonságosan a telefonodról?

Elsősorban a Google Docsot ajánlom erre (okostelefonokon talán alapból rajta van, ha nincs, letölthető), amibe telefonról is lehet írni közvetlenül (itt rá kell nyomni a pipára a mentéshez). Jó megoldás még a telefonos Microsoft Word is, ami hasonlóan működik, de alapvetően offline, hacsak be nem kapcsolod a OneDrive automatikus mentést. Én azt ajánlom, ez a kettő közül válassz elsősorban, ebbe írj közvetlenül, ha mindenképp telefonról szeretnél, és csak utána másold be Wattpadra, Bloggerre vagy más felületekre. Ha a Wordöt választod, a dokumentumot feltöltheted drive-ra vagy Docs-ra is, így egyből lesz egy biztonsági mentésed.

Léteznek telefonos írói alkalmazások, ezeket sajnos nem használtam még, ezért nem tudok róluk mit mondani, de ha valaki ismer ilyet, megjegyzésben várom a véleményét róla.

(Amit most írtam, Androidra vonatkozik. Ha valakinek van külön megjegyzése Apple termékhez vagy Windowsos telefonhoz (létezik még ilyen?), akkor azt is várom kommentben, segítsünk egymásnak 😊 )

Hogyan kezeld az email címeid?

Előfordul az is, hogy valaki azért veszíti el az írását, mert csak Wattpadon tárolja (csúnya dolog, nagy NO, NO!), és egyszer csak nem tud bejelentkezni, és új jelszót sem tud kérni, mert az e-mailjéhez sem fér hozzá.

Íme néhány aranyszabály, hogy ez ne történjen meg veled:

1.      Ne csak Wattpadon tárold az írásod (és ne oda írd közvetlenül)! Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ez nagy butaság, rengeteg embernek megy sok munkája a kukába emiatt. A Wattpad nagyon megbízhatatlan, rengeteg probléma szokott vele lenni. Még telefonon is sok lehetőség van biztonsági mentéseket létrehozni, élj ezekkel!

2.      Ne legyen ezer email címed, ne változtatgasd őket folyton! Olyannal is találkoztam már, hogy valaki bevallotta, azért nem emlékszik a jelszavára, mert ez egy régi email címe és azóta már rengeteg volt. Legyen egy vagy kettő email címed (ha titokban írsz, egy a sulihoz, munkába, családnak, barátoknak, egy pedig az íráshoz, bármihez, ami nem szeretnéd, hogy ezzel keveredjen), és azt tartsd meg hosszú távon! Válassz ezért olyan nevet, ami tetszik és nem csak hirtelen fellángolásból menő. Ha mégis lecseng, ne egy ciki dologként gondolj vissza rá, hogy aztán csinálhass megint újat, hanem maradj mellette és gondolj rá vicces emlékként.

3.      Legyen jó jelszavad! Számodra könnyen megjegyezhető, de nehezen feltörhető (például egy mondóka betűi, egy kedvenc idézeted mozaikszava, plusz valami neked fontos szám, vagy egy jó szóösszetétel, amit meg tudsz jegyezni). Ezt NE változtasd meg olyan gyakran, hogy már nem tudd követni! Hacsak nem jelentkezik probléma, nem feltétlenül szükséges havonta új jelszóra váltani. A biztonsági kérdés legyen örök életű (nem „ki a legjobb barátom”, mert az változhat), a válasz számodra egyértelmű (például a mamád és a papád keresztneve, itt egy biztos formában (ugyanis karakterpontosan kell tudnod válaszolni a kérdésre)).

4.      Legyen biztonsági email címed. Ez lehet egy családtagodé, akiben megbízol, egy barátodé, akiről tudod, hogy nem változtatja meg állandóan, és megbízható email szolgáltatója van, vagy az írós e-mailednek a személyes fiókod.

5.      Felejtsd el a megbízhatatlan email szolgáltatókat! A citromail, freemail, hotmail ma már nem annyira megbízható. Sok emailt nem kézbesít, így nem tudsz majd új jelszót kérni, ha elfelejtenéd. Én a Gmailre esküszöm, szerintem nagyon megbízható, és a legtöbb oldalra beléphetsz vele regisztráció nélkül is, plusz a Google Docs, Drive, stb. is csak ezzel elérhető.

6.      Kétlépcsős azonosítás. Ha ezt beállítod, új eszközről csak úgy tudsz belépni, ha előtte visszaigazolod telefonról, hogy tényleg te akarsz hozzáférni a fiókodhoz. Így más nem tud belépni anélkül, hogy ne vedd észre.

7.      GOOGLE BEJELENTKEZÉS!Szinte minden oldalon létezik ilyen lehetőség, ahogy Wattpadon is. Nem csak kényelmes, de talán biztonságosabb is (legalábbis ha a Wattpad rendszerét feltörik, a te jelszavadhoz nem férnek hozzá, ugyanis azt a Wattpad így nem tárolja). Mellesleg nem kell megjegyezned még egy jelszót.

Ti mit tesztek azért, hogy ne vesszen el a munkátok? Volt már, hogy biztonsági mentés nélkül törlődött egy írásotok vagy nem fértetek többé hozzá?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések