Párbeszédek helyesírása


Photo by Thought Catalog on Unsplash
Az első dolog, amit megnézek, mielőtt elkezdek olvasni egy történetet, az az, hogy helyesen vannak-e írva a párbeszédek. Nem is igazán kell ehhez beleolvasni: csak legörgetek addig, amíg
gondolatjeleket nem találok, és megnézem mindössze egy mondat és az utána lévő kommentár kapcsolatát. Az alapján könnyen szemet szúr, ha az író feleslegesen tette ki a pontot, vagy éppen az ellenkezője: elfelejtette.

Sajnos elég kevesen vannak, akik tisztában lennének azzal, hogy is kell írni egy párbeszédet. Mikor kell kitenni a pontot, hova megy a vessző? Ebben a bejegyzésben ezeket a kérdéseket tisztázzuk.

Figyelem! A példák nyálat és sok-sok rózsaszín trutyit tartalmazhatnak.

1. lehetőség: Ha egy mondatot alkotnak és a kommentárnak nincs önálló jelentése.

– Szeretlek – mondta Jane.

Látjátok? Itt NINCS PONT. Egyszerű eldönteni, hogy kell-e. Megnézed, hogy a második gondolatjel utána szöveg (a kommentár) értelmes-e önmagában: "mondta Jane". Mivel ennek így magában nincs értelme, hanem a közléssel alkot egy mondatot, ezért kisbetűvel kezdjük. Mivel kisbetűvel kezdjük, ezért nem is lehet előtte pont.
Természetesen a kérdőjelet, felkiáltójelet, hármas pontot kitesszük (bár én ajánlanám, hogy a hármas pontokat hanyagoljuk az írásunkban, és csak akkor használjuk, ha tényleg nagyon kell - máshogy is lehet érzékeltetni, ha valaki szünetet tart/elnyújtja a mondandóját).

Hasonló szavak: kérdezte, morogta, mormolta, kiáltotta, sikoltotta, ordította, stb.

2. lehetőség: Ha két külön mondatot alkotnak

- Szeretlek. - Jane nagy lendülettel Adam nyakába ugrott.

Megint nézzük meg: Jane nagy lendülettel Adam nyakába ugrott. Van értelme? Van. Tehát nagybetűvel kezdjük. Ha pedig nagybetű, akkor kell a pont elé. Ilyen egyszerű.

(–Szeretlek – ugrott Jane nagy lendülettel Adam nyakába. - Itt már nem kell pont, hiszen így úgy néz ki, mint az előző vázlatpontnál. A kommentárnak nincs önálló értelme. Az egész csak a szórenden múlik.
Ha például azt teszed hozzá, hogy "fordította el a kulcsot a zárban", akkor az kisbetűvel kezdődik és nincsen előtte pont. Ha már azt írod, hogy "Elfordította a kulcsot a zárban", akkor nagybetűvel kezdődik és van előtte pont, mert már külön mondatot alkotnak.)

3. lehetőség: A kommentár beékelődik

– Én is ugyanúgy szeretlek – mondta Adam, miközben hátralépett, hogy ne essen el –, de nem lehetünk együtt.
Figyeljétek meg a mondatot! A vessző átkerült a kommentár túloldalára, szigorúan a gondolatjel után. Ha az eredeti mondatban nem lenne vessző (de van, képzeld csak el a kommentár nélkül), akkor itt sem lenne. Mivel a mondat még nincs befejezve, ezért a kommentár után nem teszünk pontot.

Fontos! A vessző előtt nincs szóköz. Se párbeszédnél, se felsorolásnál.
A gondolatjel előtt és után van szóköz (kivétel, ha vessző követi, illetve sort sosem kezdünk szóközzel).
Ha Wordben írsz, kapcsold ki az automatikus listázást!
Új mondatot mindig csak akkor kezdünk (új mondat=nagybetű), ha az előzőt írásjellel lezártuk.
Felkiáltójel, kérdőjel és hármaspont után kezdődhet nagy- és kisbetűvel is a kommentár. Elsősorban mindig a kommentár szerkezete a mérvadó. 

Tipp: Ha nem tudsz gondolatjelet írni, írj dupla kötőjelet, és a végén cseréld ki az összeset gondolatjelre (a Wordnek van ilyen funkciója).

Remélem, hogy hasznosnak bizonyul ez a bejegyzés. Ha kérdésetek van, bátran írjatok akár kommentet, akár privát üzenetet (Wattpadon keresztül)!

Megjegyzések

  1. Létezik egy billentyűparancs Wordben: CTRL és -jel a numerikus (!) részen, egyszerre lenyomva. Eredménye: GONDOLATJEL.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések