8 forrás, ahonnan ihletet meríthetsz

Azt már megírtam, hogyan rakhatsz össze egy történetet öt lépésben, azonban van, hogy ez sem segít. Van, amikor egyszerűen csak nem jön az ihlet, ülsz a fehér lap előtt, de nem hogy azt nem tudod, hogyan írj, hanem azt sem, hogy miről, de írni akarsz. Ilyenkor jön az, hogy minden erőddel próbálsz valahonnan ihletet szerezni, de honnan? Itt összegyűjtöttem néhány forrást, ahol érdemes lehet keresgélni ez ügyben. 

1. Más könyvek, filmek

Nem arra bátorítalak, hogy más íróktól vagy rendezőktől lopj, azonban lehet, hogy éppen az olvasás közben jön meg az ihlet. Vagy akár meríthetsz ötletet nem a történet elemeiből, de annak a struktúrájából. A Harry Potter és a Star Wars között is van annyi hasonlóság, hogyha bizonyos szemszögből vázolnám fel a történetet nevek nélkül, akkor egy társaság egyik fele az egyikre, másik a másikra tippelne, mégsem beszélhetünk egyiknél sem plágiumról.
Érdemes lehet a mellékszálakból kiragadni elemeket, amik köré tudsz egy történetet építeni.

2. Zenék

Már egy zenének a címét is felhasználhatod, lefordíthatod(a fanfictionírók általában megtartják az eredeti nyelven), játszhatsz vele, történetet építhetsz köré, de akár egy mondatot vagy a mondanivalót is kiragadhatod a zeneszövegből. Megragadhatod egy szám hangulatát is, lehet ez rock, metál vagy klasszikus, elég becsuknod a szemed és szabadjára engedned a fantáziád. A legtöbbet személyes élmény alapján írták, akár egy szerelmi csalódás vagy egy boldog pillanat után, tehát elég jók lehetnek alapnak. 

3. Képek

Rengeteg olyan oldal van, ahol találhatsz inspiráló képeket. Én főleg a pinterestet használom, mert könnyen táblákba tudom rendezni azokat, amiket meg akarok tartani magamnak, és nagyon jó a kulcsszavas keresése, de ott van a tumblr, deviantart, unsplash, weheartit vagy bármelyik a sok más hasonló oldal közül. Csak beírod, amilyen téma érdekel, nézegeted a képeket, esetleg utánaírod, hogy "inspiráció", vagy konkretizálsz. Karaktereket is kereshetsz, helyszíneket vagy pillanatképeket, teljesen mindegy, bárhonnan jöhet ihlet.Több száz olyan kép van, ami tele van lehetőségekkel. 

4. Álmok

Lehet, hogy furának fog tűnni, de én rengeteg ötletet tudsz szerezni az álmaidból. Érdemes tartani az ágyad mellett egy jegyzetfüzetet, amiben ébredés után egyből leírod, mit álmodtál. Egy-egy elemet ki tudsz ragadni, kérdéseket feltenni, csűröd-csavarod, és a végén lesz belőle valami. Aztán lehet, hogy az, amit álmodtál, benne se lesz, mert addig módosítgatod, de legalább adott egy kezdő löketet. 

5. Írásgyakorlatok (writing prompts)

Pinteresten több száz írásgyakorlatot találhatsz, ezek főleg angol nyelven vannak, de egy kis angoltudással (vagy a google fordítóval) könnyen meg lehet őket érteni. Sokszor egy kezdő mondatot adnak meg, egy címet vagy egy szituációt, de sokszor csak egy érdekes feladatot (például írj össze minimum húsz szót, ami először beugrik a "tengerpart" szó hallatán, aztán írj le egy tengerparti sétát úgy, hogy nem használod ezeket a szavakat). Felhasználhatod ezeket az ötleteket, a megírt részletet beillesztheted a könyvedbe. Még ha nem is tetszik, maga a folyamatos, javítás nélküli pötyögés is segíthet az ihlethiányodon. 

6. A való élet

Csak járj nyitott szemmel! Az utca tele van érdekes emberekkel és izgalmas beszélgetésekkel. Elég elgondolkoznod azon, hogy vajon mi a beszélgetés háttere, vagy éppen miért néz ki ő úgy, ahogy. Miért van rossz kedve, miért vigyorog magában, hogyan hangzana el ez a beszélgetés egy fantasy vagy egy sci-fi világban? Csak a képzeleted szab határt.

7. Újságcikkek, hírek

Sokan nem szeretnek híreket nézni, mert lelombozóak és tele vannak erőszakkal, azonban pont ezért jók arra, hogy néhány regény cselekményébe passzoljanak. Nem csak krimi témába illeszkedhet bele, a történetedhez adhatsz akár egy kis politikai irányultságot vagy érdekes mellékszálakat. Tudományos újságok ihletet adhatnak akár egy sci-fi regényhez is. "Egy új kutatás szerint az ősi Holdnak volt atmoszférája" /hír24/. Ez is elég ígéretes ahhoz, hogy egy jó sztorit írj belőle. 

8. Írással kapcsolatos blogok

Rengetegszer történt már velem olyan, hogy éppen akkor jött az ihlet, amikor egy írástechnikai cikket olvastam. Erre nagyon tudom ajánlani az Így neveld a regényedet oldalt, bár magam ellen beszélek, de tényleg tele van olyan bejegyzésekkel, amik kezdő és haladó íróknak is tudnak segíteni, és sokkal jobban belemélyed a dolgokba, mint ahogy én azt eddig tettem - bár ezt róhatjuk arra, hogy még elég kevés bejegyzés van az oldalon. 


Ne ijedj meg, ha most még nem tudod, miről írj. Senki sem várja el, hogy állandóan új történetekkel állj elő. Lehet, hogy egy ideig nem jön semmi, és ezzel nincs semmi gond, majd jön egyszer az ötlet - erre a folyamatra egy kicsit rásegíthetsz azzal, hogy követed az előbbi tanácsaimat. Elég, ha elkapsz egy gondolatfoszlányt, egy apró sugallatot vagy jelenetet, és elkezdesz kérdéseket feltenni magadnak. Miért történt ez? Mi történik ezután? Aztán majd ebből jönnek újabb és újabb gondolatok, újabb megoldatlan kérdések, amiket kidolgozva már kész is lehet egy regény vagy egy novella cselekménye. Csak ne félj tőle!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések