12+1 tipp egy ütős párbeszédért

Photo by Luke Ellis-Craven on Unsplash
Azt már tudjuk, hogyan kell egy párbeszédet helyesen megírni, de attól még nem biztos, hogy az a párbeszéd valóban jó is lesz. Lényegtelen, hogy milyen jók a leírásaid, ha a dialógusaidtól az olvasó a fejét fogja, akkor a regény nem lesz élvezhető. Ma arról hoztam egy bejegyzést, hogyan írj érdekfeszítő párbeszédeket.


1. Legyen a beszélgetésnek célja!


Annak a párbeszédnek, ami nem vezet sehova, nincsen semmi értelme, az ilyeneket ki kell törölni a szövegből. Egy jó párbeszédnek tartalmaznia kell valamennyi információt, előre kell mozdítania a történetet, vagy hangulatot kell teremtenie.


2. Nem kell, hogy száz százalékig életszerű legyen.


Hogy nézne ki az, ha tényleg azt írnánk le, amit az emberek mondanak? Tele lenne a szöveg izékkel, őzésekkel és motyogással, állandóan újrakezdenék a mondatokat, vagy nem lenne értelmes, amit mondanak, mert az ember sokszor nem figyel oda, hogyan kezdte el a mondatot, amikor azt befejezi. Ezen kívül a köszönéseket is teljesen felesleges leírni.


3. Legyen mindenkinek saját hangja!


Máshogy beszél egy kamaszlány, egy orvos és egy katona. Más szavakat használnak, mást vesznek észre és mások a gesztusaik. Ennek meg kell jelennie a párbeszédekben is. Ha valaki rövidebb (tag)mondatokat használ, akkor pattogósabb lesz a beszéde, ha hosszabbakat, akkor lassabb, és így tovább...
(Szerk.) Tipp: Ha nagyon nehéznek érzed ezt a részét a párbeszéd írásának, nézz filmeket, sorozatokat, és próbáld meg azonosítani a szereplőidet egy hasonló szereplővel.

4. Kommentárok!

Sokszor találkozok olyan párbeszédekkel, amikből hiányzik az kommentár. Az egész úgy néz ki, mint egy Facebook beszélgetés, csak nagy betűvel kezdve, gondolatjelek között és a rövidítések nélkül (jobb esetben). Néha az ember így elveszíti a fonalat, ráadásul az egész statikus lesz, nem lesz benne semmi érzelem, semmi mozgás.
Ne csak azt használd, hogy mondta! Kerüld a "duplázást" (pl. kiáltotta hangosan, suttogta halkan, stb)! Használj erősebb igéket a határozószavak helyett (mondta hangosan - ordította)

5. Ne adjunk senkinek semmi olyat a szájába, amit nem mondana!

Egy huszonéves férfi, hacsak nem meleg, nem fogja azt mondani, hogy "ez a ruci olyan cuki", ahogy egy tizennégy éves se fog orvosi szakszavakkal dobálózni. Persze itt is lehetnek kivételek, de ha olyan hangzik el, amit egy átlag ember nem mondana, akkor annak az okát az olvasóval is tudatni kell

6. Akkor is írd helyesen, amikor valakinek akcentusa van/beszédhibás!

Nagyon sok helyen olvashatod azt a tanácsot, hogy "mutasd, ne mondd". Na, ez most itt nem érvényes. Ha nehéz elolvasni, amit írtál, az már rég nem jó. Írd le rendesen, "fordítsd le" magyarra, aztán írd oda, hogy az illető pösze, vagy tájszólással beszél. Találkoztam már a "rossz" megoldással is (könyvben is), de ez inkább kerülendő.

7. Ne mondjanak egymásnak olyat, amit már amúgy is tudnak!

Ilyenkor jönnek azok a szövegek, hogy "hiszen ismered, ő a volt pasim, akivel öt hónapig jártam, osztálytársak voltunk, de aztán...". A való életben ilyen beszélgetés nem zajlik le. Az ilyen információkat tudasd az olvasóval máshogy, ha lehet, akkor apró jelekkel.

8. Használj cselekvést, apró mozdulatokat, mimikát vagy leírásokat!

Az emberek általában nem csak egymással szemben állnak és beszélgetnek, hanem közben sok minden mást csinálhatnak. Érdemes utánanézni, hogy mi történik akkor, ha valaki hazudik, ideges, dühös vagy fáradt. Építs bele arckifejezéseket, kézmozdulatokat. (Érdemes itt is figyelni arra, hogy ez mindenkinél különböző legyen.)
Merd rövid leírásokkal megtörni a párbeszédet, ha az úgy adja magát!

9. Olvass forgatókönyveket!
Bár egy forgatókönyv teljesen máshogy néz ki, mint ahogy egy könyvben lévő párbeszédnek ki kell néznie, rengeteget lehet belőle tanulni. A jó forgatókönyvírók (főleg azok, akik nagy díjakat nyertek) tudják, hogyan kell információt, hangulatot, háttértörténetet, motivációt és konfliktust átadni párbeszéden keresztül.

10. Hazugságok, füllentések, elhallgatás...

Nagyon kevés olyan ember van, aki tényleg azt mondja, amit gondol. Az emberek hazudnak, eltitkolnak valamit, vagy csak nem akarnak beszélni az érzéseikről. Ez a könyvbeli szereplőkkel is így van.


11. Vedd figyelembe, hogy a felek milyen kapcsolatban vannak!

Máshogy beszélsz a legjobb barátoddal, a szüleiddel, a szerelmeddel és azzal, akit utálsz. Ez ugyanúgy igaz a karaktereidre is. Sok gyakorlást igényel, hogy ezt is jól meg tudd oldani, de érdemes vele próbálkozni.


12. Kerüld a túl sok megszólítást!


Valójában sokkal kevesebbszer használjuk a beszélgető partner nevét, mint azt gondolnád. Egy könyvben sem kell sűrűn szerepelnie ennek, ezért csak azt hagyd meg, ami tényleg szükséges!

+1. Ha kész, olvasd fel hangosan!

Csak így fogod igazán észrevenni, ha valami nem működik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések