12+1 tipp egy ütős címért

Photo by Thought Catalog on Unsplash
A történeted már valószínű, hogy megvan. Ha nem is az egész, de a legfontosabb elemei. Tudod, hogy valamit kezdeni szeretnél vele. Feltöltenéd az internetre (akkor, amikor az egész regény
 kész van, de lehet, hogy még szinte melegen, fejezetenként), vagy amikor befejezted, vinnéd a kiadóhoz, hogy valódi könyv formájában tarthasd a kezedben. Ebben az esetben nem mindig az a cím lesz a végső cím, amit te választottál, de mindenféleképpen kell adni neki valamit, hiszen nem állhat a számítógépeden évekig egy „regény" nevű mappába tuszkolva. Lehet, hogy olyan típus vagy, akiből csak úgy potyognak a címötletek, de ha inkább olyan vagy, mint én – úgy érzed, sosem találod meg a megfelelőt –, akkor ez a cikk neked íródott. A címválasztás sokszor keserves feladat lehet, hiszen a borító mellett ez az első dolog, amit az olvasók kiszúrhatnak, így nagyon sok mindennek stimmelnie kell benne.

Íme néhány tipp, aminek segítségével találhatsz egy olyan címet, ami tökéletesen passzol a történetedhez.




1. Gondold át, miről szól a történeted. Írj róla egy rövid összefoglalást, lehet, hogy pont ebben a rövid szövegben fogod megtalálni azt a pár szót, ami jó lehet címnek. Az is segíthet, ha egy lapra felírod az összes elemet, amire rábukkanhatunk a történetedben, illetve mindent, ami eszedbe jut róla. Ezeket aztán addig alakíthatod, amíg valami címszerű nem lesz belőle.


2. Ne ragaszkodj egy címhez. Lehet, hogy már a legelején adtál egy címet a történetednek, aztán valamiért mégis meg kell változtatnod, és ezzel nincs semmi gond. Nem szabad túlságosan ragaszkodni a címhez, hiszen az nem a "gyereked", hanem maga a regény az, ami fontos. "Nem mindig tudod, miről szól igazán a történet, amíg be nem fejezted." (Laura Mizvaria)

3. Legyen reálisan rövid. Minél rövidebb, annál könnyebb megjegyezni, persze nem mondom, hogy csak egy-két szó legyen a cím, de egy rövidebb cím általában egy könyvborítón is jobban mutat.



4. Használj mögöttes jelentést. Ilyenkor fontos, hogy akkor is jelentsen valamit a cím, amíg az olvasó meg nem tudja, mi fog történni a történetben. A mögöttes jelentést elég, ha csak te ismered, aztán majd az olvasó egyszer csak rájön, hogy ez milyen király, ami elég jó pont tud lenni egy regénynél.


5. Ne lődd le a poént. Természetesen a címnek szorosan kapcsolódnia kell a történethez, de még véletlenül sem szabad, hogy túl sokat mondjon el. Egy kriminek ne add azt a címet, hogy "A komornyik volt a gyilkos", mert ezután semmi értelme nem lenne elolvasni.



6. Legyen konkrét. Ne csak a virágok/drágakövek, hanem írd le konkrétan, hogy milyen fajtáról van szó. Így kevesebb az esélye, hogy már valaki felhasználta a címet.


7. Legyen könnyen megjegyezhető és szép csengésű. Nem kell, hogy megszólaljanak a harangok, amikor valaki kimondja a regényed címét, de egy kellemes hangzású címet sokkal könnyebb megjegyezni és még ránézni is jobb.

8. Legyen különleges, de ne legyen nehéz kiejteni. Akármennyire is egyedi lenne, ne add azt a címet a történetnek, hogy " Dezoxiribonukleinsav", mert senki sem fogja megjegyezni.

9. Passzoljon a történethez. Ahogy valaki elolvassa a címet, legyen valami fogalma róla, hogy most egy romantikus regényt, egy krimit vagy egy fantasyt fog olvasni. Minden zsánernek megvan a saját stílusa, saját szóhasználata. Ezzel nagyobb célközönséget tudsz elérni, hiszen ha valaki a romantikus történeteket szereti, és összefut ezzel a címmel, akkor nagy a valószínűsége, hogy jobban utánanéz a regényednek, és ha szimpatikus a fülszöveg is, akkor elolvassa.


10. Ha megvan a cím, kérd ki mások véleményét. Persze nem biztos, hogy az összes barátodnak, családtagodnak, író ismerősödnek tetszeni fog a cím, és nem is kell, hogy így legyen, de mivel ők más szögből látják a történetet, lehet, hogy lesz egy olyan ötletük, ami neked nem jutott volna eszedbe.



11. Végül keress rá. Bár a címek általában nincsenek levédetve, érdemes utánajárni, hogy nincs-e ugyanolyan vagy nagyon hasonló című alkotás a piacon, mert ha igen, akkor érdemes másik címet keresni, főleg, ha egy híres könyvről van szó. Nem lenne jó, ha összekevernék vele vagy ahhoz hasonlítanák, esetleg meggyanúsítanának, hogy elloptad a címet.



12. Egy sorozat köteteinek címei passzoljanak egymáshoz. Természetesen ez sem kötelező, de az olvasók sokkal hamarabb észreveszik, hogy a történet több kötetes, ha a címek is illenek egymáshoz. Például Cassandra Clare a "város" szót használja, és olyan helyeket adott címnek, amik megjelennek a sorozatban. Sara Raasch (Hó mint hamu; Jég mint tűz) hasonlatokat használ a címeiben. Sarah J. Maas a Tüskék és rózsák udvara sorozata is az első kötet címére épül.



+1. Adj magyar címet. Vannak kivételes esetek, amikor az angol cím jobb, de szerintem ilyen nagyon kevés van – esetleg fanfictionöknél egy zeneszám címe (bár szerintem ezt is nyugodtan lefordíthatod), vagy egy olyan szófordulat, amit magyarban nem használunk. Sokan csak azért választanak angol címet, mert az menőbb, illetve azt hiszik, hogy az angol cím szebben cseng, pedig sokszor a magyar cím is legalább ugyanolyan szép, ha nem szebb.



Néhány típus (példákkal):
1. A főszereplő: Harry Potter és a titkok kamrája; Silber; A napszemű Pippa Kenn; vagy A lány a vonaton; A kis herceg; A barátnő; Papír hercegnő.

2. Költői képek: Az árulás csókja; Hó mint hamu.

3. Alliteráció: A holnap határa; Bitó és borostyán.



4. Időpont: 1984; Amikor megismertelek.




5. Helyszín: Ház a tó mélyén; Zárt ajtók mögött; Tüskék és rózsák udvara; Csontváros; Az útvesztő; Liverpool Street.




6. Egyszavas cím: Obszidián; Üvegtrón.




7. Állandósult szókapcsolat, közmondás, szólás: Soha, de soha; Örökkön-örökké.


8. A történet témája: Leányrablás Budapesten; Trónok harca; A párválasztó; Az ötödik hullám.



9. Valami váratlan: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt.


10. Birtokos/jelzős szerkezet: Angyalok bukása; Lehullott csillagok.



11. Egy szín: Vörös királynő.





Neked melyik a kedvenc könyvcímed, és miért? Van olyan történet, aminek szerinted meg kéne változtatni a címét? Mi a véleményed az angol nyelvű címekről?
Ha már írtál történetet, mi a címe? Meg vagy vele elégedve?



Források: http://lauralee1.blogspot.hu/2014/01/naming-your-novel.html?m=1
http://saphira-lemons.blogspot.hu/2015/04/writing-things-3-titles.html?spref=pi&m=1

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések