Helyesírási gyorstalpaló I.

Már hoztam egy cikket arról, hogyan kell a párbeszédeket, illetve az idegen szavakat helyesen írni, azonban a helyesírás terén még elég sok mindent nem tárgyaltunk át. Most azokat írnám le, amik a legalapvetőbb dolgok, sokan mégsem tudják, hogyan használják.

Igekötők:

Az igekötő fogalma: "Az igekötő az igéhez szorosan kapcsolódó viszonyszó, amely módosítja annak jelentését."

Igekötők listája: abba‑, agyon‑, alul-, alá‑, által‑, át‑, be‑, bele‑ v. belé-, belül- v. benn‑ v. bent, egybe‑, együtt-, el‑, elé-, ellen‑, elő‑, elől-, előre‑, észre-, fel‑ v. föl‑, felé-, félbe‑, félre‑, felül‑ v. fölül‑, fenn‑ v. fent- v. fönn‑v. fönt, fölé-,hátra‑, haza‑, hátul-, helyre‑, hozzá‑, ide‑, jóvá-, keresztül‑, ketté‑, ki‑, kinn-v. kint-, kívül-, kölcsön-, körül‑, körbe-, közbe‑, közé‑, közre‑, közzé‑, külön‑, le‑, lenn- v. lent-, létre-, meg‑, mellé‑, mögé-, neki‑, oda‑, össze‑, rá‑, rajta‑, sorba-, széjjel‑, szembe‑, szerte‑, szét‑, tele‑, teli-, tova‑, tovább‑, tönkre‑, utol-, túl‑, újjá‑, újra‑, utána‑, végbe‑, végig‑, végre-, vissza-, stb

Ha az ige előtt áll: egybeírjuk (pl. abbahagy, utolér, jóvátesz, bemegy, hozzáad, megfog)
Ha az ige után áll: különírjuk (pl. hagyd abba, érd utol, tegye jóvá, menjen be, adjam hozzá, fogd meg)
Ha beékelődik egy harmadik tag: különírjuk (abba akarta hagyni, utol fogom érni, jóvá szeretnéd tenni, be szokott menni, hozzá tetszik adni, meg talál fogni)


Átmeneti esetek: bizonyos eseteknél, ha a vonzat nem E/3 személyű, különírjuk (pl. ránéz - rám néz, melléállok - melléd állok)
!! Fontos, hogy itt is figyelni kell a jelentésre.
Pl. meg fogom enni a levest - megfogom a kanalat
meg szeretném ölelni - megszeretném Bélát, ha nem viselkedne mindig így

És előtti vessző:

Ez egy elég nehéz pálya, néha még én is elbizonytalanodok abban, hogyan írjam. Vannak egyszerűbb esetek, azonban néhány mondatnál különösen oda kell figyelni a jelentésre és a szerkezetre.

Felsorolásnál, egyenrangú szavak között, szerkezetek összekapcsolásánál: nem kell vessző

Elmentem a boltba kenyérért, tejért és szalámiért.
Béla nagy labdajátékos. Focizik és röplabdázik.


Csak a király mulattatására és az udvari emberek felvidítására szolgál. - Ez már egy kicsit bonyolultabb, de ha megnézed, az állítmány itt az, hogy "szolgál", a többi alárendelt (az állítmánynak alárendelt, egymásnak mellérendeltek).


Tagmondatok között:

Ha közös bővítmény van: Előkereste és letisztította a cipőjét. - Ide nem kell vessző, mert a két állítmánynak azonos a bővítménye.


Ha külön bővítmény van:
Kiment az ajtón, és elővett egy cigarettát. - Ide kell vessző, mert külön bővítményük van, ami más módon kapcsolódik az állítmányokhoz.
Pizzát evett és sört ivott. - Nem kell vessző, mert a bővítmény (bár nem közös) itt azonos módon kapcsolódik az igéhez.


Hasonló alakú szavak: 

Vannak olyan szavak, amik nagyon hasonlóan néznek ki, azonban teljesen mást jelentenek. Feleslegesnek érzem egyesével kiírni őket, mivel ezt már több helyen is összegyűjtötték, ezért ide linkelem a Wikipédiának azt az oldalát, ami ezzel foglalkozik.

Ha nem vagy mindig internetközelben írás közben, akkor nyomtasd ki vagy írd le egy lapra, ha nem vagy biztos a jelentésben, nézd meg! Én is rá szoktam keresni.

Megszólítás:

Megszólítás előtt és után mindig vessző áll.

Köszönöm, Béla, hogy...
Én úgy gondolom, Péter, hogy...
Olyan jó, hogy eljöttél, Carla!
David, hagyd abba!/Hagyd abba, David!





Ebben a bejegyzésben ezt a négy kérdést szerettem volna tisztázni, ami kimaradt, azt hamarosan hozom.

Források: Wikipédia
e-nyelv.hu
helyesírás.mta.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések